Legfrissebb hírek

  Farsang 2016'

  Itt a farsang, áll a bál!

   

  Február 10-én tartottuk iskolánkban a hagyományos télűző farsangi mulatságunkat. Ismét fergeteges volt a hangulat, csodálatosak a produkciók. Változatos jelmezek, jó zenék, tánc, pizza-futárok, afrikai táncosok színesítették a programot. A rendezvény fővédnöki és egyben a szigorú zsűri feladatkörét Bánfalvi Péter igazgató Úr látta el, aki végül a színes kavalkád minden résztvevőjét oklevéllel és tortával jutalmazta. A buli óriási eszem-iszom, dínomdánommal folytatódott és végül egy közös  discoval zárult, ahol a zenét iskolánk volt tanulója, Orbányi Ricsi szolgáltatta. Mindenki elégedetten, a tombolanyereményekkel felpakolva, fáradtan, de élményekben gazdagon tért haza.

  Köszönet a műsorvezetésért és szervezésért felelős két „bohócnak”: Ildi és Emőke tanító néniknek.

   


  Módosítás: (2017. március 06. hétfő, 13:23)

   

  Kirándulás Grazba

  Adventi kirándulás

  2016. december 9-én, 7 óra után pár perccel útnak indult 56 felsős tanulóval és 3 kísérő tanárral egy autóbusz. A korai zúzmarás utunk Ausztria felé tartott, s mire átértünk a határon lehetett érezni, hogy szép verőfényes napunk lesz, a buszban maradhatnak a plusz ruhák.

  Első úti célunk Riegersburgba, a Zotter csokigyárba vezetett. Gyors mosdózás után -ami a fiúknak kicsit meglepő volt - egy mozi teremben gyülekeztünk. Itt a tulajdonos kisfilmjét tekintettük meg, melyből kiderült, hogyan fejlődött a manufaktúra, honnan származik és miből is készül a finom csokoládé. A bemutatkozás után jöhetett a várva várt kóstolás. Olyanok voltunk, mint Gombóc Artúr, többféle ízesítésű, állagú, 100 %, 90 %, …..60 %-os csokoládét ehettünk, a kakaóbabtól…. a pralinéig, a forró csokitól…. a chilis csokiig.  A kóstolás végén még egy kis ecetes uborka is landolt többek szájában. Souvenir-vásárlás után folytattuk kirándulásunkat Graz felé. A délutánt itt, Steiermark tartomány székhelyén, Ausztria második legnépesebb és második legnagyobb egyetemi városában töltöttük.

   

  Módosítás: (2017. március 06. hétfő, 13:28)

  Bővebben...

   

  Karácsony 2016'

  Az idei évben a 4.a. és a 4.b. osztályok együttes munkáját dicséri a decemberi karácsonyi műsor. Az előkészületek már jóval előtte, októberben elkezdődtek. Igyekeztünk hagyományos és modern tartalmi elemekkel színesíteni ezt a másfél órát, elsősorban egyformán lehetőséget adni mindkét osztálynak, hogy megmutathassa magát, talán ezért sikerült kicsivel hosszabbra a korábbi évekhez képest. Másrészt szerettük volna a régi, jól bevált hagyományokat megtartva újat, a megszokottól eltérőt is mutatni. Az idén különlegességnek szántuk, hogy szülők is szerepeltek, zenei betétekkel színesítették a műsorunkat. Örültünk,hogy szívesen vállalkoztak rá.

  Iskolánk furulyásai, énekkarosai nyitották a programot, mint minden évben

  A Regölés régi karácsonyi népszokást elevenített fel és mivel a fiúkhoz passzolt a feladat szívesen vettek részt a tánctanulásban, pedig eszközzel a kézben az nem egyszerű. Egy rövidebb és hosszabb jelenettel is készültünk, a karácsony régi és modernebb felfogásában. A szövegtanulás nem ment nehézségek nélkül, de a gyerekek végig türelmesen, szorgalmasan vették ki részüket a munkából. A lányok tánca mai hangvételű zenére készült. Szerettük volna, ha a statikus részeket néha fel tudjuk váltani látványosabb, mozgásos, a teret jobban kitöltő műsorszámmal. Az árnyjátékkal is ez volt a célunk.

   

  A díszlet, a színpad, a világítás,hangosítás, a próbák sok szervezést igényeltek, így ez a tanító nénikre sok feladatot rótt.  Így, a műsor után talán már bátran mondhatjuk, megérte a fáradtságot, mert  úgy érezzük szép élményekkel gazdagodva ünnepelhette az iskola tanulóközössége  a karácsonyt.

   

   

  Módosítás: (2017. március 05. vasárnap, 16:35)

  Bővebben...

   

  Töklámpás szépségverseny

  Második alkalommal hirdettük meg októberben a töklámpás szépségversenyt. Nem az volt a célunk, hogy amerikai hagyományokat hozzunk be iskolánkba, hanem az, hogy családokat az együtt alkotásra biztassunk. A tapasztalataink szerint ez sikerült, hiszen számos remekmű született. Mindez nem sikerült volna, ha az ötletek és a kivitelezés szintjén is ne alakult volna ki a családi együtt alkotás.

  Nem mindenki "állhatott" fel a dobogóra, de támogatóinknak köszönhetően senki sem maradt ajándék nélkül.

  A rendezvény előtt és alatt ömlő őszi eső miatt elmaradt a szalonnasütés és a Hold kedvező állása ellenére nem néztünk bele a csillagász távcsőbe sem. Talán majd jövőre...

  Tóthné Németh Gabriella szervező

   

   

  Módosítás: (2017. március 05. vasárnap, 16:29)

   

  Szüreti mulatság

  Hagyományteremtő szándékkal szerveztük 14 évvel ezelőtt először a szüreti mulatságot alsó tagozatos tanulóink számára. A szülők segítségével minden szeptember végén almát, szőlőt, diót, kukoricát gyűjtöttünk a feladatokhoz. Célunk volt, hogy a közösen, élményekkel eltöltött szabadidő mellett megismertessük a gyerekekkel az őszi falusi munkákat és élőben is gyakoroltassuk azokat. Szempont volt még a vidámság, játékosság, versenyeztetés. Egyik ilyen feladat a tökgurítás. A falusi környezetben élő emberek tevékenységeit végezve, felhívtuk a figyelmet az egészséges életmódra és táplálkozásra.  A termések bekötött szemmel való felismerése kapcsolódott a környezetismeret tananyaghoz, de több feladatban nagyon számított a gyorsaság, ügyesség. Az almaevő, diótörő, kukoricamorzsoló versenyeken lelkes, harsány biztatástól zengett az iskola középső udvara. A programban szerepelt még, puttonyos, talicskás váltó, krumpligyűjtés. A délután zárásaként  szőlőpréselés a program. A nevelők irányítása mellett a gyerekek örömmel darálták, préselték a gyümölcsöt, sorban állva, felváltva, míg az rájuk nem került. Természetesen a nap fénypontja mindig a frissen préselt szőlő édes levének elfogyasztás volt. Nekünk felnőtteknek is kellemes élmény minden szüreti mulatság, úgy érezzük a gyerekeknek is, ezért szervezzük meg minden évben. Ezen kívül szeretnénk tudatosítani bennük mennyire fontos a hagyományőrzés.

  Aliouanené Kiss Irén tanító, szervező

  Módosítás: (2017. március 06. hétfő, 14:52)