Legfrissebb hírek

  Töklámpás szépségverseny

  Második alkalommal hirdettük meg októberben a töklámpás szépségversenyt. Nem az volt a célunk, hogy amerikai hagyományokat hozzunk be iskolánkba, hanem az, hogy családokat az együtt alkotásra biztassunk. A tapasztalataink szerint ez sikerült, hiszen számos remekmű született. Mindez nem sikerült volna, ha az ötletek és a kivitelezés szintjén is ne alakult volna ki a családi együtt alkotás.

  Nem mindenki "állhatott" fel a dobogóra, de támogatóinknak köszönhetően senki sem maradt ajándék nélkül.

  A rendezvény előtt és alatt ömlő őszi eső miatt elmaradt a szalonnasütés és a Hold kedvező állása ellenére nem néztünk bele a csillagász távcsőbe sem. Talán majd jövőre...

  Tóthné Németh Gabriella szervező

   

   

  Módosítás: (2017. március 05. vasárnap, 16:29)

   

  Szüreti mulatság

  Hagyományteremtő szándékkal szerveztük 14 évvel ezelőtt először a szüreti mulatságot alsó tagozatos tanulóink számára. A szülők segítségével minden szeptember végén almát, szőlőt, diót, kukoricát gyűjtöttünk a feladatokhoz. Célunk volt, hogy a közösen, élményekkel eltöltött szabadidő mellett megismertessük a gyerekekkel az őszi falusi munkákat és élőben is gyakoroltassuk azokat. Szempont volt még a vidámság, játékosság, versenyeztetés. Egyik ilyen feladat a tökgurítás. A falusi környezetben élő emberek tevékenységeit végezve, felhívtuk a figyelmet az egészséges életmódra és táplálkozásra.  A termések bekötött szemmel való felismerése kapcsolódott a környezetismeret tananyaghoz, de több feladatban nagyon számított a gyorsaság, ügyesség. Az almaevő, diótörő, kukoricamorzsoló versenyeken lelkes, harsány biztatástól zengett az iskola középső udvara. A programban szerepelt még, puttonyos, talicskás váltó, krumpligyűjtés. A délután zárásaként  szőlőpréselés a program. A nevelők irányítása mellett a gyerekek örömmel darálták, préselték a gyümölcsöt, sorban állva, felváltva, míg az rájuk nem került. Természetesen a nap fénypontja mindig a frissen préselt szőlő édes levének elfogyasztás volt. Nekünk felnőtteknek is kellemes élmény minden szüreti mulatság, úgy érezzük a gyerekeknek is, ezért szervezzük meg minden évben. Ezen kívül szeretnénk tudatosítani bennük mennyire fontos a hagyományőrzés.

  Aliouanené Kiss Irén tanító, szervező

  Módosítás: (2017. március 06. hétfő, 14:52)

   

  Zenei Világnap 2016'

  Október 4-én ünnepeltük a Zenei Világnapot.

  A Csukás-suli régi több évtizedes hagyománnyal bíró rendezvénye során a körzeti kistelepüléseken élő diákok egy rendkívüli ének-zene óra keretében élhetik át a zene örömteli pillanatait, megismerkedhetnek a hangszerek világával és az énekes szólamok rejtelmeivel. Minden év október elején valamilyen szólisztikus vagy kamaracsoport formában kerül sor zenei bemutatóra az iskola aulájában, ahol az élő zene mellett egy kis zenetörténeti ismertető, hangszerbemutató segíti eligazodni tanítványainkat a zene világában. Célunk, hogy az élő koncertekre nehezebben eljutó diákjaink zenei élményhez jussanak, kedvet kapjanak a komolyzene hallgatására, bővítsék zenei ismereteiket.

  2016. október 4-én kedden került megrendezésre az intézményben a Zenei Világnap műsora.

   

  Az idei tanévben hangszeres muzsikával örvendeztette meg az iskola mintegy 200 tanulóját Nyakas Péter és barátja Fülöp Szabolcs. A két muzsikus a jazz gazdag műfajának egy kis szeletét körbejárva szórakoztatta az ifjú közönséget és az intézmény dolgozóit. A duó változatos, helyenként a gyerekekből nagy lelkesedést kiváltó gitármuzsikával múlatta az időt.
  A hangszer sajátosságai mellett bemutatták a jazz-zene sajátosságait, az önfeledt improvizáció varázsát. Hallgattuk volna még….

  Gyenese Zsolt énektanár, a program szervezője

   

  Módosítás: (2017. március 06. hétfő, 18:19)

   

  Őszi túra 2016 szeptembere

  A hagyományos , túrán alapuló iskolai kirándulásunkat az idén az előző évek hagyományaival szakítva, osztálykeretekben hirdettük meg. Ennek oka volt, hogy az alsós és felsős gyermekek érdeklődése, teherbírása más. Ezért az állomások , és vegyes csapatok helyett az osztályok maguk szabhatták meg a kirándulásuk célpontját, és a túra hosszát, idejét. Közben megfigyelési feladatot kaptak, amelyekkel Próbáltuk mind a természethez közelebb csalogatni őket, mind olyan gyerekeknek is feladatot adhattunk , akik a tanulás terén nem olyan sikeresek, de a kinti természetben többet tartózkodnak. Mindössze 3 feladatot kaptak az osztályok:

  1.-Minél több élő állatot próbáljanak meg a túrán lefényképezni ( ezzel mindenkinek lehetősége volt arra, hogy amit meglátott, azt lefényképezhesse , többnyire  a mobiljával, de volt kivétel is, aki komoly fényképezőgéppel érkezett ehhez a feladathoz).

  2.Az útjuk során minél több termést kellett gyűjteniük.

  3.A célban pedig a talált levelekből, termésekből, kövekből készíteniük kellett egy mandalát. Nem a versengést tartottuk lényegesnek,( - bár megemlítettük az iskolai értékeléskor a legszorgalmasabb és legkreatívabb osztályokat- ), hanem az élményszerzést, ami az utólagos véleményekből  kiderült elértük ezt a célunkat. A gyerekek mozogtak, figyeltek, alkothattak kedvükre.

   

   

  Módosítás: (2017. március 03. péntek, 10:17)

  Bővebben...

   

  Iskolai étkeztetés

  Tisztelt Szülők!

  Az iskolai étkeztetést igénybe vevő tanítványaink szülei számára is fontos, hogy a gyermekeik hiányzását időbe jelezzék. Tegyék meg ezt akkor is, amikor már biztosan tudják a következő napon jöhetnek iskolába.

  Az étkezési létszámot minden nap legkésőbb 9.30-ig jelentenünk kell a szolgáltató felé, így az ezután érkező bejelentés esetén a következő napi hiányzás már nem vehető figyelembe, a térítési díjat meg kell fizetni.

  Fontos, hogy a jelzett időpontig megtudjuk a másnapi iskolai visszatérést, hogy gondoskodni tudjunk az érkezés napjára is az ételről.

  Kérem, szíveskedjenek az iskola telefonján felvenni velünk a kapcsolatot. +3692 570 020

  Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!