Legfrissebb hírek

  Kirándulás Grazba

  Adventi kirándulás

  2016. december 9-én, 7 óra után pár perccel útnak indult 56 felsős tanulóval és 3 kísérő tanárral egy autóbusz. A korai zúzmarás utunk Ausztria felé tartott, s mire átértünk a határon lehetett érezni, hogy szép verőfényes napunk lesz, a buszban maradhatnak a plusz ruhák.

  Első úti célunk Riegersburgba, a Zotter csokigyárba vezetett. Gyors mosdózás után -ami a fiúknak kicsit meglepő volt - egy mozi teremben gyülekeztünk. Itt a tulajdonos kisfilmjét tekintettük meg, melyből kiderült, hogyan fejlődött a manufaktúra, honnan származik és miből is készül a finom csokoládé. A bemutatkozás után jöhetett a várva várt kóstolás. Olyanok voltunk, mint Gombóc Artúr, többféle ízesítésű, állagú, 100 %, 90 %, …..60 %-os csokoládét ehettünk, a kakaóbabtól…. a pralinéig, a forró csokitól…. a chilis csokiig.  A kóstolás végén még egy kis ecetes uborka is landolt többek szájában. Souvenir-vásárlás után folytattuk kirándulásunkat Graz felé. A délutánt itt, Steiermark tartomány székhelyén, Ausztria második legnépesebb és második legnagyobb egyetemi városában töltöttük.

   

  Módosítás: (2017. március 06. hétfő, 13:28)

  Bővebben...

   

  Karácsony 2016'

  Az idei évben a 4.a. és a 4.b. osztályok együttes munkáját dicséri a decemberi karácsonyi műsor. Az előkészületek már jóval előtte, októberben elkezdődtek. Igyekeztünk hagyományos és modern tartalmi elemekkel színesíteni ezt a másfél órát, elsősorban egyformán lehetőséget adni mindkét osztálynak, hogy megmutathassa magát, talán ezért sikerült kicsivel hosszabbra a korábbi évekhez képest. Másrészt szerettük volna a régi, jól bevált hagyományokat megtartva újat, a megszokottól eltérőt is mutatni. Az idén különlegességnek szántuk, hogy szülők is szerepeltek, zenei betétekkel színesítették a műsorunkat. Örültünk,hogy szívesen vállalkoztak rá.

  Iskolánk furulyásai, énekkarosai nyitották a programot, mint minden évben

  A Regölés régi karácsonyi népszokást elevenített fel és mivel a fiúkhoz passzolt a feladat szívesen vettek részt a tánctanulásban, pedig eszközzel a kézben az nem egyszerű. Egy rövidebb és hosszabb jelenettel is készültünk, a karácsony régi és modernebb felfogásában. A szövegtanulás nem ment nehézségek nélkül, de a gyerekek végig türelmesen, szorgalmasan vették ki részüket a munkából. A lányok tánca mai hangvételű zenére készült. Szerettük volna, ha a statikus részeket néha fel tudjuk váltani látványosabb, mozgásos, a teret jobban kitöltő műsorszámmal. Az árnyjátékkal is ez volt a célunk.

   

  A díszlet, a színpad, a világítás,hangosítás, a próbák sok szervezést igényeltek, így ez a tanító nénikre sok feladatot rótt.  Így, a műsor után talán már bátran mondhatjuk, megérte a fáradtságot, mert  úgy érezzük szép élményekkel gazdagodva ünnepelhette az iskola tanulóközössége  a karácsonyt.

   

   

  Módosítás: (2017. március 05. vasárnap, 16:35)

  Bővebben...

   

  Töklámpás szépségverseny

  Második alkalommal hirdettük meg októberben a töklámpás szépségversenyt. Nem az volt a célunk, hogy amerikai hagyományokat hozzunk be iskolánkba, hanem az, hogy családokat az együtt alkotásra biztassunk. A tapasztalataink szerint ez sikerült, hiszen számos remekmű született. Mindez nem sikerült volna, ha az ötletek és a kivitelezés szintjén is ne alakult volna ki a családi együtt alkotás.

  Nem mindenki "állhatott" fel a dobogóra, de támogatóinknak köszönhetően senki sem maradt ajándék nélkül.

  A rendezvény előtt és alatt ömlő őszi eső miatt elmaradt a szalonnasütés és a Hold kedvező állása ellenére nem néztünk bele a csillagász távcsőbe sem. Talán majd jövőre...

  Tóthné Németh Gabriella szervező

   

   

  Módosítás: (2017. március 05. vasárnap, 16:29)

   

  Szüreti mulatság

  Hagyományteremtő szándékkal szerveztük 14 évvel ezelőtt először a szüreti mulatságot alsó tagozatos tanulóink számára. A szülők segítségével minden szeptember végén almát, szőlőt, diót, kukoricát gyűjtöttünk a feladatokhoz. Célunk volt, hogy a közösen, élményekkel eltöltött szabadidő mellett megismertessük a gyerekekkel az őszi falusi munkákat és élőben is gyakoroltassuk azokat. Szempont volt még a vidámság, játékosság, versenyeztetés. Egyik ilyen feladat a tökgurítás. A falusi környezetben élő emberek tevékenységeit végezve, felhívtuk a figyelmet az egészséges életmódra és táplálkozásra.  A termések bekötött szemmel való felismerése kapcsolódott a környezetismeret tananyaghoz, de több feladatban nagyon számított a gyorsaság, ügyesség. Az almaevő, diótörő, kukoricamorzsoló versenyeken lelkes, harsány biztatástól zengett az iskola középső udvara. A programban szerepelt még, puttonyos, talicskás váltó, krumpligyűjtés. A délután zárásaként  szőlőpréselés a program. A nevelők irányítása mellett a gyerekek örömmel darálták, préselték a gyümölcsöt, sorban állva, felváltva, míg az rájuk nem került. Természetesen a nap fénypontja mindig a frissen préselt szőlő édes levének elfogyasztás volt. Nekünk felnőtteknek is kellemes élmény minden szüreti mulatság, úgy érezzük a gyerekeknek is, ezért szervezzük meg minden évben. Ezen kívül szeretnénk tudatosítani bennük mennyire fontos a hagyományőrzés.

  Aliouanené Kiss Irén tanító, szervező

  Módosítás: (2017. március 06. hétfő, 14:52)

   

  Zenei Világnap 2016'

  Október 4-én ünnepeltük a Zenei Világnapot.

  A Csukás-suli régi több évtizedes hagyománnyal bíró rendezvénye során a körzeti kistelepüléseken élő diákok egy rendkívüli ének-zene óra keretében élhetik át a zene örömteli pillanatait, megismerkedhetnek a hangszerek világával és az énekes szólamok rejtelmeivel. Minden év október elején valamilyen szólisztikus vagy kamaracsoport formában kerül sor zenei bemutatóra az iskola aulájában, ahol az élő zene mellett egy kis zenetörténeti ismertető, hangszerbemutató segíti eligazodni tanítványainkat a zene világában. Célunk, hogy az élő koncertekre nehezebben eljutó diákjaink zenei élményhez jussanak, kedvet kapjanak a komolyzene hallgatására, bővítsék zenei ismereteiket.

  2016. október 4-én kedden került megrendezésre az intézményben a Zenei Világnap műsora.

   

  Az idei tanévben hangszeres muzsikával örvendeztette meg az iskola mintegy 200 tanulóját Nyakas Péter és barátja Fülöp Szabolcs. A két muzsikus a jazz gazdag műfajának egy kis szeletét körbejárva szórakoztatta az ifjú közönséget és az intézmény dolgozóit. A duó változatos, helyenként a gyerekekből nagy lelkesedést kiváltó gitármuzsikával múlatta az időt.
  A hangszer sajátosságai mellett bemutatták a jazz-zene sajátosságait, az önfeledt improvizáció varázsát. Hallgattuk volna még….

  Gyenese Zsolt énektanár, a program szervezője

   

  Módosítás: (2017. március 06. hétfő, 18:19)